Beginnen met je eigen WordPress Foto Blog is makkelijker dan je denkt, je basis bestaat uit slechts 3 dingen:
- Je eigen domein naam
- Een hosting provider
- Een geïnstalleerde WordPress website
Je Eigen Domein
Je domein naam is jouw adres op het internet, maak het dus makkelijk voor anderen op je te vinden. Kies voor een zo kort mogelijk en makkelijk te onthouden naam. Bekijk ook of het niet te makkelijk verkeerd getypt kan worden.
En gebruik het liefst geen cijfers om teksten te vervangen, dus geen wp4you of wp2do, die zullen in een gesprek over komen als wpforyou en wptodo en daardoor juist verkeerd gezocht worden.
Zorg er ook voor dat je geen naam en merk rechten van anderen schendt, ander kan je dat later duur te staan komen. Bijvoorbeeld geen sites met Google, Apple, Microsoft, WordPress of Lego in de naam!
Het kiezen van een je eigen domein extensie is het lastigste, ga je voor een .nl of een .com domein naam?
Als je je alleen richt op Nederland, dan is .nl het beste. Wil je internationaal en schijf je ook in het Engels? Ga dan voor een .com domeinnaam.
Controleer of je gewenste domein naam nog beschikbaar is op Namecheap.com of sidn.nl.
Je Hosting Provider
Natuurlijk heeft je WordPress site ook nog een plekje op het internet nodig, je fysieke adres zeg maar.
Sommige mensen doen dat via hun eigen internet verbinding met een server daar achter, maar je kunt dat beter aan een professionele partij overlaten.
De kosten vallen mee en voor een paar euro per maand zorgen zij ervoor dat de server beveiligd is, dat de server software up-to-date blijft en je website goed bereikbaar is.
In veel gevallen kun je ook gebruik maken van installatie software die WordPress voor je installeert zodat je zelf niet met een MySql database en FTP aan de gang moet.
Siteground is bijvoorbeeld zo’n hosting provider, waar je ook nog eens de nieuwste PHP versie 7 in kunt stellen voor de beste prestaties.
Jouw WordPress Foto Blog Website
Als je WordPress website software geïnstalleerd is en je in kunt loggen, dan kun je aan de slag met je eigen WordPress Foto Blog.
Maar voordat je Berichten gaat schrijven en pagina’s aan gaat maken zijn er een aantal instellingen die je moet doen voor het beste resultaat en je website goed te starten.
In je Dashboard ga je alle instellingen langs en zet ze goed zodat ze passen bij jouw website.
Bij Instellingen -> Algemeen
- Pas je Websitetitel en Ondertitel aan zodat ze duidelijk het doel van je site weergeven
- Stel in of je wel of geen registraties toe wilt laten. Alleen als je een website maakt waar andere in moeten loggen zet je deze optie aan, in 95% van alle WordPress sites kan die optie uitgezet worden.
- Stel je tijdzone en datum notatie in zoals je die wilt laten zien. Voor Nederlands is de tijdzone Europa -> Amsterdam
- Als je na de installatie een Engelstalige site hebt, dan kun je die hier omzetten naar Nederlands via de Websitetaal optie.
Via Instellingen -> Media kun je de optie Uploads bewaren in mappen op basis van maand en jaar uit zetten als je alle foto’s en afbeeldingen in een map wilt hebben in plaats van steeds mappen per maand zoals /2016/02/ , 2016/03/ etc.
Een van de meest belangrijke instellingen is die voor Permalinks. Instellingen -> Permalinks. Stel die in op Berichtnaam en sla die optie op. Je krijgt nu goede permalinks, zoals https://www.herbert-jan.nl/het-begin-van-foto-blogger/ in plaats van https://www.herbert-jan.nl/?p=17
Dat is beter voor je bezoekers en voor zoekmachine’s die je site willen indexeren zodat die gevonden kan worden.
Opruimen en Basis opzetten
Bij een nieuwe WordPress installatie wordt een voorbeeld bericht en een voorbeeld pagina opgesteld, die kun je verwijderen via Berichten -> Alle berichten -> Verwijder het Hello World bericht en leeg daarna de prullenbak.
Hetzelfde doe je met Pagina’s -> Alle pagina’s.
Bij Berichten -> Categorieën -> Ongecategoriseerd kiezen voor bewerken en beide velden leegmaken, in het eerste veld zet je dan een naam van de categorie die je als basis wilt gaan gebruiken, zoals hier Foto Bloggen.
Als je de optie Links hebt, verwijder dan alle links naar WordPress website als je niet over WordPress gaat bloggen. Bij sommige nieuwe installaties ziet die Links optie niet meer standaard in WordPress.
Bij Pagina’s maak je een nieuwe pagina aan waar je iets over de site en/of over jezelf verteld. En foto op zo’n pagina zorgt er voor dat je lezer een meer interessante inhoud heeft om te lezen.
En als laatste, voordat we verder gaan met WordPress Thema’s, WordPress Plugins en WordPress Widgets, ga je nog iets instellen bij je schijf venster.
Bij je schrijfvenster zie je de optie balk staan:
Klik dan op de laatste icoon zodat je een extra balk krijg met nog meer opmaak opties.
N.b. de Ad optie zul je niet zien omdat die van een Plugin komt.
Met deze opties heb je nog meer mogelijkheden om de leesbaarheid van je artikelen te verbeteren.
Nu is het aan jou om je eigen WordPress foto blog te vullen met je foto’s en artikelen. Let daarbij wel op dat je de foto’s aanpast in formaat voordat je ze upload. Het heeft weinig zin op de foto’s van 12 Mb direct vanuit je camera op je blog te zetten! Het vertraagt de laadtijd van je site enorm en de resolutie is veel te groot voor een normaal scherm. Ik gebruik zelf normaal gesproken een basis breedte die niet meer is dan 1600 pixels.